Maakt thuiswerken werknemers nu productiever of niet?

In 46 procent van de bedrijven zou thuiswerk een negatieve impact hebben op de productiviteit van hun werknemers. Dat blijkt uit de recentste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG), die de impact van de coronapandemie op de Belgische economie opvolgt. Maar volgens een ander onderzoek aan Harvard, zijn werknemers die van thuis uit werken dan weer productiever.

Momenteel werkt 45 procent van de Belgische werknemers thuis, van wie twee derde voltijds. Organisaties proberen hierop in te spelen en zoeken constant naar manieren om de productiviteit veilig te stellen. Zo ontstaan tal van nieuwe werksystemen, al blijken die vaak de wanorde in eerste instantie alleen maar te vergroten. Onze grootste ‘vijand’ blijft onze mailbox. Je mail volgt je altijd en overal en dus doen je collega’s, klanten en leveranciers dat ook. Het gevolg is niet te onderschatten: een totaal gebrek aan concentratievermogen. 

Permanente bereikbaarheid is dus ook thuis een wezenlijk productiviteitsprobleem. Toch kan iedereen zich bevrijden van dat allesoverheersende gevoel. Door je werk te organiseren op een intelligente manier, spring je al heel ver. Maar daarnaast moet je een goed evenwicht kunnen vinden tussen duiken en surfen

Tussen wat? ‘Duiken’ staat voor de belangrijkste werkactiviteiten die je volle aandacht vereisen. Voorbeelden zijn een belangrijke beslissing voorbereiden of een complexe offerte opstellen. Daar tegenover staat ‘surfen’. Dit is voorbehouden voor de alledaagse taken en activiteiten die minder concentratie vergen, zoals e-mailen, vergaderen of het afwerken van een takenlijst. Dat zijn zaken die moeten gebeuren, maar die je werkdag niet zouden mogen overheersen.

Volgens Mark Coleman, research director bij het toonaangevende onderzoeks- en adviesbureau Gartner, moeten we ons na de groepsimmuniteit opmaken voor de onderstaande trends, waarbij de kunst van het duiken en surfen nog veel belangrijker zal worden:

• Nieuwe ideeën, nieuwe informatie en nieuwe businessmodellen zullen elkaar steeds sneller opvolgen. Medewerkers zullen zich voortdurend moeten bijscholen. Creativiteit en kritisch denkvermogen worden onmisbare kerncompetenties.

• Digitaal zakendoen zal steeds meer gebaseerd zijn op grotere netwerken en ecosystemen waardoor de grenzen tussen landen, bedrijven en organisaties steeds sneller zullen vervagen. Het bedrijfslandschap zal dus volledig veranderen. Organisaties zullen hun technologie zo slim mogelijk moeten inzetten om tot een hybride omgeving van fysieke en virtuele werkplekken te komen. Deze werkplekken moeten worden afgestemd op de individuele werkstijlen van de medewerkers.

• Machines en hulpmiddelen worden steeds slimmer en zijn alomtegenwoordig op de moderne werkvloer. Artificiële intelligentie en persoonlijke virtuele assistenten zullen de normaalste zaak van de wereld worden.

Dive at Work, Tim Christiaens, Lannoo Campus

Dive at Work, Tim Christiaens, Lannoo Campus

Aan de hand van technologie zullen we kunnen beoordelen wanneer medewerkers te veel hebben gewerkt en wanneer ze zich dus opnieuw moeten opladen. Om dit te kunnen opvangen, moeten organisaties zich richten op een nieuwe werkfilosofie die bestaat uit het ontwerpen van kleine en flexibele teams. Deze teams kunnen inspelen op de wisselende werkbelasting en eventuele deadlines. De kern van deze filosofie is autonomie en vertrouwen onder teamgenoten. Dit zorgt ervoor dat er minder managers nodig zijn om het geheel in goede banen te leiden. 

Hoog tijd dus om te duiken en te surfen. Meer info vind je via www.diveatwork.com.

Volgende
Volgende

2020: het jaar van de Domesticatie van de kantoortijger... en het is nog niet gedaan.