E-mailen jullie nog in Europa?

Tim Christiaens We Chat.png

In China heeft lang niet iedereen een mailadres. Voor zakelijke en privéberichten gebruiken de Chinezen Wechat. Deze Aziatische vorm van WhatsApp heeft sinds deze week een miljard (!) gebruikers en je kan ermee betalen, een tafel reserveren, afspraken met dokters inplannen en sinds 2018 is het ook jouw virtuele ID. Toch is deze handige app volgens sommigen uitgegroeid tot een heuse nachtmerrie.

Voor mijn vertrek naar het land van de rijzende zon werd ik al gewaarschuwd door Chinakenners. WeChat is tegenwoordig een onmisbaar Zwitsers zakmes voor een bezoek aan China. Zo zijn heel wat westerse communicatiemiddelen al jaren onbruikbaar door de beruchte Great Firewall. De Chinese overheid blokkeert heel wat websites zoals Google, WhatsApp en Facebook en je moet al over een degelijke VPN-verbinding beschikken om bijvoorbeeld jouw inbox in Gmail te openen. Tip voor wie binnenkort naar China vertrekt: ExpressVPN werkte begin 2018 nog steeds, heel wat andere VPN programma’s worden vakkundig tegengehouden.

Communicatiedynamiek

Door een last minute wijziging van mijn vlucht van Hongkong naar Shanghai werd de dynamiek van WeChat al snel duidelijk. Omwille van een systeemfout bij de luchtvaartmaatschappij zou mijn bagage vreemd genoeg een andere route nemen. Toen ik aangaf dat het handig zou zijn mijn spullen die avond bij de hand te hebben, nam de dame bij de check-in balie een foto van mijn knalrode Samsonite. Enkele seconden later hadden haar collega’s in Shanghai de foto via WeChat ontvangen en zorgden ervoor dat mijn koffer, ondanks het foute bagagelabel, alsnog van de band rolde. Wat een verschil met een paar maanden geleden.  Toen ik in Cyprus landde voor een workshop bleek mijn koffer nog steeds in Brussel te staan. Na het invullen van twee documenten, vijf e-mails en drie telefoontjes zorgde British Airways ervoor dat mijn koffer pas een dag later toekwam.

 

Onmisbare nachtmerrie?

De Chinezen gebruiken e-mail enkel nog voor het doorsturen van officiële documenten. Zonder WeChat kan je dus in China simpelweg geen zaken doen. Het gevolg is dat zowel jouw klanten als jouw vrienden via dezelfde app berichten beginnen te sturen. Expats klagen steen en been over de honderden berichten die ze dagdagelijks, zeven dagen op zeven, ontvangen. Hierdoor is de scheiding tussen werk en privé voor veel Chinezen een verre herinnering. De onmisbare communicatietool is nu voor sommigen uitgegroeid tot een nachtmerrie in de vorm van een virtuele leiband.

Technologische middeleeuwen

Klaus Schwab gaf het reeds in 2016 aan tijdens zijn Wereld Economisch Forum: “We staan op de drempel van een technologische revolutie die ons leven, ons werk en onze relaties met elkaar zullen veranderen”. Vandaag zijn we deze aardverschuiving volop aan het meemaken. Zo heeft WhatsApp eind vorig jaar haar Business Concept met verschillende toepassingen voor de zakelijke markt aangekondigd. Kan het dus nog erger worden dan de overvolle mailbox waar we nu al mee kampen? Jazeker, ‘Always-on’ is vandaag het nieuwe normaal maar volgens experten leven we nu nog in de technologische middeleeuwen. Zo gaan we gaan binnenkort steeds meer ‘wearables’ dragen en technologie zal steeds meer één worden met ons lichaam. Het is dus hoog tijd ons hiertegen te wapenen en verstandig om te gaan met nieuwe applicaties.

 

What's app1CBG649.png

Bereikbaarheid en productiviteit

Permanente bereikbaarheid is een wezenlijk probleem op de werkvloer, maar ook daarbuiten heeft het zware gevolgen. Wanneer wij in opleidingen vragen wie er vanochtend thuis eerst een kop koffie heeft gedronken en wie thuis eerst zijn mails heeft gelezen, dan is de tweede groep sinds kort talrijker dan de eerste groep. Wanneer wij vragen wie er net voor het slapengaan nog even zijn werkmails controleert, dan is deze groep van werknemers eveneens in de meerderheid. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je effectief verslaafd bent. Door het grote aantal storingen, springen veel medewerkers permanent van de hak op de tak waardoor werk- of zelfs privéactiviteiten noodgedwongen moeten wijken. Hierdoor geraak je steeds verder achterop wat dan weer stress veroorzaakt. Is het tijd om hier iets aan te doen? Wellicht wel, tenzij je het niet erg vindt dat je nooit meer losgekoppeld geraakt. Of dat je het geen probleem vindt dat je je nooit langer dan vijf minuten kunt focussen. De nieuwe apps met een hogere storingsfactor zijn alleszins op komst.

Tim Christiaens